Wijnreis Moezeldal

Gilde Wijnreis Moezeldal (Cochem en Koblenz)
9 en 10 mei 2023

Hoofdpunten:
* Bezoek “Mosel Weingut Ring”
* Verblijf in het uitstekende Parkhotel Cochem (*** Superior)
* Bezoek aan de stad Koblenz, waar Moezel en Rijn samenkomen.

Parkhotel Cochem

De reistijd naar Cochem bedraagt ca. 2 uur, grotendeels autosnelweg, richting Trier.

De bedoeling is om samen te vertrekken uit Maastricht om 10.30u.

Na aankomst gelegenheid om te lunchen (desgewenst gezamenlijk)

Om 14.30u volgt dan de ontvangst bij Mosel Weingut Ring

De Moezel is een wijnstreek in Duitsland rond de rivieren de Moezel, de Saar en de Ruwer tussen de Hunsrücken de Eifel in het Rijnleisteengebergte. De Moezel strekt zich in Duitsland uit tussen Koblenz en Trier (Rijnland-Palts). De streek is bekend om zijn voornamelijk witte wijnen van de Riesling, Elbling en Müller-Thurgau druiven. De meeste wijnen zijn halfzoet of zoet, maar de laatste jaren neem het aantal droge wijnen toe en bedraagt thans zo'n 41%.
Ongeveer de helft van de percelen liggen op steile hellingen met een stijging van meer dan 30% en in terrassen.
In de jaren negentig begon de grote ommezwaai en begrepen de meeste wijnbouwers dat ze enkel nog met kwaliteit een plaatsje op de markt konden veroveren. Ze namen maatregelen als minder opbrengst per hectare, uitsluitend volrijpe druiven oogsten, voor de beste kwaliteit manueel oogsten en hygiënisch werken in de kelder, wat ervoor zorgde dat tegenwoordig bij veel wijnbouwers aan de Moezel echte topkwaliteit te verkrijgen is.
De wijnbouwersvereniging Bernkasteler Ring - die overigens al sinds 1899 bestaat - wordt steeds actiever. Ook in het gunstigste wijngebied de "Mittelmosel" is een goede Riesling niet vanzelfsprekend. Een wijnmaker zal zich hier bijzonder voor moeten inspannen. Men kent ook hier de verschillende wijnklassificaties.

De belangrijkste druivenrassen in de Moezel-wijnstreek:

Witte druiven,
* Riesling (60,2%)
* Müller-Thurgau (13,2%)
* Elbling (6,1%)
* Kerner
* Weissburgunder
* Bacchus

Blauwe druiven,
* Spätburgunder (4%)
* Dornfelder:
* Regent
Bodem:
* Mittelmosel, Saar en Ruwer: diverse typen leisteen (Blauschiefer, Grauschiefer, Rotschiefer)
* in het zuiden van Zell: ook zandsteen/grauwacke
* Obermosel: muschelkalk en keuper
Klimaat:
* Gemiddelde temperatuur april t/m september 15,8 °C
* 1433 zonuren
* gemiddeld ca. 700 mm neerslag

De wereldberoemde Moezelwijnen danken hun unieke smaken aan de ideale groeicondities. De beschutte ligging van het Moezeldal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland.
De steile leisteenhellingen slaan overdag de warmte van de zon op en geven die ’s nachts weer af. Dit schept de omstandigheid tot betere groei van de druiven en hierdoor vindt de bloei eerder plaats dan elders.
Door de eerdere bloei kunnen de druiven langer rijpen wat direct van invloed is op de kwaliteit van de wijnen. De wijnboeren aan de Moezel noemen zich Rieslingspecialisten. De druif beslaat immers 5.000 hectare van het totaal van de 9000 hectare wijnbouw langs de Moezel. Van de met de hand geplukte druiven worden unieke wijnen gemaakt. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte en een betrekkelijk laag alcoholgehalte. De edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen hoge prijzen halen zijn bekend in de hele wereld. Ook de liefhebbers van de droge wijn komen aan de Moezel aan hun trekken. Wijngoederen produceren er voortreffelijke, veelvuldig bekroonde ‘feinherbe’ en harmonieus droge wijnen. Sinds het eind van de jaren tachtig komen er uit de Moezelstreek ook weer rode wijnen, met de Spätburgunder en Dornfelder als belangrijkste druivenrassen.

 

In het Parkhotel Cochem zijn zeven 2-pers.kamers en twee 1-pers.kamers in optie genomen.

Dit superior 3-sterren-plus-hotel met een grote tuin bevindt zich op een rustige locatie aan de boulevard langs de Moezel, op slechts 10 minuten te voet van het centrum van Cochem. WiFi en parkeergelegenheid zijn gratis beschikbaar. De kamers van Parkhotel Cochem zijn begin 2014 volledig gerenoveerd, en beschikken over een flatscreen-tv en een moderne badkamer. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de tuin of de rivier de Moezel. De gasten kunnen tussen 08:00 en 10:00 uur genieten van het ontbijt. Het restaurant serveert zowel mediterrane als internationale gerechten. In de zomer kunt u dineren op het terras met uitzicht op de Moezel en het kasteel.

 

Na onze overnachting volgt ’s morgens een uitgebreid ontbijbuffet.
Daarna is het uitchecken en rijden we oostwaarts het Moezeldal uit voor een uitgebreid bezoek aan de stad Koblenz en keren daar dan later in de vroege avond huiswaarts.

Prijs arrangerment: € 145,00 p.p. (incl. overnachting, vervoer per luxe kleine touringcar, uitgebreid ontbijtbuffet, ontvangst en “Grossen Weinprobe” bij Weingut RING, bezoek Koblenz, boekingskosten Reisburo Globus).
Toelsag 1-persoons gebruik hotelkamer: € 47,50.

Minimaal: 16 deelnemers (max. 20 deelnemers)


Koblenz

Vanwege wettelijke bepalingen en aansprakelijkheidsregelingen wordt dit reisje georganiseerd in samenwerking met het ANVR Reisburo Globus in Maastricht.


>> AANMELDEN via het aanmedlingsformulier hieronder of via mailadres gildemaastricht@gmail.com.