Landgoed Chateau St. Gerlach

 

  • Datum: woensdag 20 april 2022 / vervoer naar de excursie-locatie op eigen gelegenheid
  • Aanvang: 14.00u
  • Verzamelpunt: de 1e parking van het Chateau, na binnenkomst
  • Minmaal: 15 / maximaal 25 deelnemers
  • Duur: ca. 2,5 uur / Kosten: € 18- p.p.
  • Inclusief: Inzet van 2 gidsen, 1 gids voor het landgoed-gedeelte (de ‘Natuur’-rondleiding)’ en een gids voor de ‘Historische rondleiding’ (het Chateau en de Gerlachus-kapel)
  • Minimaal 15 deelnemers, maximaal 25 deelnemers
  • Na afloop vrije gelegenheid voor een afsluitende borrel naar keuze voor eigen rekening in de Kasteelhoeve ‘Burgemeester Quicx’ met gereserveerde plaatsen.

 

Château St. Gerlach, voorheen Klooster St. Gerlach of Sint-Gerlachusstift, ligt in het Limburgse kerkdorp Houthem (gemeenteValkenburg aan de Geul) in het Geuldal naast Ingendael. Het is oorspronkelijk in de twaalfde eeuw gebouwd als klooster van Norbertijnen en functioneerde vanaf de veertiende eeuw tot de opheffing in 1795 als stift voor adellijke vrouwen. In de negentiende eeuw werd het klooster omgebouwd tot kasteelachtig landhuis. Het omvat een rechthoekig hoofdgebouw, een koetshuis en een kasteelboerderij. Sinds 1997 is in het complex aan de Joseph Corneli Allee een luxueus hotelrestaurant en conferentieoord gevestigd. pastedGraphic.png

Het gebouwencomplex, inclusief de Sint-Gerlachuskerk en de omliggende tuinen, omvat meerdere rijksmonumenten en is onderdeel van het Buitengoed Geul & Maas.

In 1994 werd de Limburgse hotelier Camille Oostwegel, zelf geboren in Houthem, eigenaar van het complex, waarmee hij zijn jongensdroom kon waarmaken. Na een omvangrijke renovatie werd het complex op 15 september 1997 door mr. Pieter van Vollenhoven geopend als hotel, restaurant en conferentieoord. Volgens de hotelclassificatie van Five Star Alliance is het een vijfsterrenhotel, een van de weinige buiten de Randstad

In februari 2002, kort na de introductie van de Euro, kwamen hier de (toen) twaalf Europese bankpresidenten bijeen. Als aandenken werden twaalf platanen geplant die nu de Europalaan vormen. Een jaar later werd het Euromonument, gemaakt door de benedictijner frater Leo Disch, onthuld. Een andere beroemde gast was de Amerikaanse president George W. Bush. Hij overnachtte in 2005 samen met zijn vrouw in het hotel tijdens een kort bezoek naar aanleiding van de herdenking van het feit dat 60 jaar eerder een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking vond plaats op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten in Margraten. In 2014 brachten The Rolling Stones de nacht door in het hotel toen ze optraden op muziekfestival Pinkpop

In 2016 werd een belangrijke uitbreiding van het hotel gerealiseerd in de 17e-eeuwse kasteelhoeve Broers, die een jaar eerder was verworven. Tevens werd op het terrein van de hoeve een vergaderpaviljoen gebouwd naar ontwerp van Francine Houben

In juli 2021 werd het hotel, dat vlakbij het riviertje de  ligt, getroffen door de  Doordat ook de technische installaties door het hoogwater aangetast waren, was het hotel genoodzaakt enkele maanden te sluiten. 

 

HET CHATEAU-LANDGOED INGENDAEL, RONDOM HET KASTEEL

 

Dit natuurgebied gaat van een plateaubos over in een hellingbos dat eindigt bij het riviertje de Geul. Hierachter liggen vochtige kalkgraslanden en overal is wel iets bijzonders te beleven. In het plateaubos ligt de Meertensgroeve, een voormalige open mergelgroeve. De diepe, beschutte krater is nu een beschermd natuurmonument en er graast een kudde geiten. 

 

In het hellingbos scharrelen wilde zwijnen naar voedsel. In het moerasachtige kalkgrasland krijgen de zeldzaamste plant- en diersoorten de kans om te overleven. Dankzij een prachtige vlonderbrug sta je als bezoeker met je neus bovenop een kwetsbaar stukje natuur. 

 

 

 PROGRAMMA

14.00u: vertrek vanaf de parking onder leiding van de natuurgids start van de 

rondleiding over het natuur-landgoed Ingendael.

15.00u:start van de historische rondleiding van het Chateau en de Gerlachus-

kapel

16.00u:afsluitende borrel-bijeenkomst in de bar van de kasteelhoeve Burgemeester Quicx’. 

 

AANMELDEN:uiterlijk vóór 4 april a.s.

 

>>>                  www.gildemaastricht.nl