Excursie naar Achelse Kluis

GILDE EXCURSIE ACHEL (BELGIË) : woensdag 8 mei 2024
De vanwege Corona 2 x uitgestelde excursie naar kaasmakerij Catharinedal en de bierbrouwerij Benedictus Abdij (“Achelse kluis”)

De kaasmakerij Catharinadal kenmerkt zich door een zeer verscheiden aanbod aan kazen. Het assortiment gaat van harde, zachte en verse kazen tot jonge, belegen en oude brokkelige kazen. Ook zoete, pittige, kruidige en zure varianten blijven niet achterwege. Kortom, voor ieder wat wils! Ons gedreven team blijft experimenteren met bereidingswijzen, kruiden en eventuele andere natuurlijke toevoegingen. Zo blijven onze kazen met nieuwe smaken, aroma’s en texturen je regelmatig verrassen.
Wij werken uitsluitend met rauwe, niet-gepasteuriseerde melk. Die heeft een hoge voedingswaarde en zorgt voor een unieke smaak en rijping die je niet terugvindt bij fabriekskazen. 

 

 

 

 

Daar waar vroeger eeuwenlang de zusters Franciscanessen verbleven, huist nu kaasboerderij Catharinadal.  Bert en Peter Boonen wonen en werken samen met hun echtgenotes in de historische hoeve, dicht bij het centrum van Achel. De broers namen de boerderij over in 1990 en maakten overheerlijke kaas en boter met de melk van hun zestig koeien. Al in 1935 startten de grootouders met hoeve-verkoop. Vader Sjang heeft vooral boter gemaakt. Vandaag de dag worden de klanten verwend met meer dan tweehonderd zelfgemaakte zuivelproducten.  De taken op de hoeve zijn niet strikt verdeeld, maar het zijn vooral Bert en zijn vrouw Carine die zich bekommeren om het melkvee. De kudde telt zo’n honderdtal roodbonte koeien van een erg duurzaam ras. De dieren grazen op dertig hectare gras- en klaverweiden en voorzien Catharinadal dagelijks van verse melk; het basisproduct waar het op deze artisanale kaas- en zuivelboerderij allemaal om draait.

Gebruikmakend van eeuwenoude Kempische methodes verwerken Peter en Riet de melk tot ambachtelijke kazen; heerlijke natuurproducten die – op zout na – vrij zijn van additieven. Daarnaast runnen ze de hoevewinkel waar ze volop genieten van het contact met de klanten. 
Ze laten geïnteresseerde bezoekers proeven van een workshop kaas maken of tonen hun tijdens een rondleiding hoe het er op een kaasboerderij aan toe gaat.  In het recente verleden heeft de deze kaasmakerij diverse nationale en internationale prijzen gewonnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sint-Benedictusabdij van Achel, officieel de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictusgeheten, courant de Achelse Kluis genoemd, is een voormalige cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Heeze-Leende.
De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.
Vanwege het teruglopende aantal monniken werd in september 2011 op het algemeen kapittel van de trappistenorde besloten dat de Achelse Kluis niet langer een zelfstandige abdij zou zijn, maar opnieuw een bijhuis van de abdij van Westmalle. 
In maart 2017 resteerden er nog slechts twee broeders ]en werd er gespeculeerd over de toekomst van de Achelse Kluis. In september 2017 kondigde het bisdom Hasselt aan dat de uit Brazilië afkomstige christelijke leefgemeenschap Fazenda da Esperanza in de loop van 2018 de plaats van de trappisten zal innemen. De abdij bezit een brouwerij, een herberg-brasserie, een voedingswinkel, een galerie voor religieuze artikelen en een expositieruimte. 

 

Voorts:

>> De reistijd naar Achel bedraagt ongeveer 1 uur (grotendeels over de A2)

>> Het advies is om te vertrekken uit Maastricht om uiterlijk 12.00u.

>> Om 13.30u volgt de ontvangst en rondleiding bij de Benedictijner Abdij, daarna 
     volgt het Catharinadal (kaasmakerij) om 15.30u.

Regeling vervoer: eigen vervoer; zoveel mogelijk carpooling; afspraken om met elkaar mee te rijden.

De kosten bedragen per persoon € 25,00.

Minimale deelname voor uitvoering; 10 personen.

 

 


Excursie Achelse KLuis

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje (*)
Uw naam *
Adres *
Postcode *
Woonplaats *
Mailadres *
Telefoonnummer *
Aantal personen *
Uw opmerkingen *