6-daagse reis naar Schotland

Al jaren organiseert ons Gilde met veel succes korte meerdaagse reizen van 2, 3 of 4 dagen naar bestemmingen in het niet al te verre buitenland.

Doorgaans worden deze reizen uitgevoerd met een luxe touringcar en een ervaren chauffeur/gastheer. Al te grote afstanden en lange ritten worden vermeden.
Er wordt overnacht in uitstekende 4★★★★ hotels, op basis van logies en (uitgebreid) ontbijt. Voor de lunches en de diners wordt iedereen in de gelegenheid gesteld eigen keuzes te maken voor eigen rekening.
Bij de vermelde reissommen zijn het vervoer, de overnachting(en), het excursieprogramma, met inbegrip van entrees en gidsen inbegrepen.

Tot dusverre hebben we al een serie succesvolle reizen gemaakt, met over het algemeen volle of bijna volle touringcars.

Onze reizen voerden in het verleden naar Lille (Noord-Frankrijk), Leuven-Ieper-Mechelen (België, in het kader van de “Grote Oorlog”), Metz en Nancy (N.0-Frankrijk). Keulen-Bonn-Königswinter (Rheinland), Trier en Luxemburg, Picardië (Amiens en St. Quentin), Normandië (Honfleur) en Zuid-Engeland (Kent).. In juni 2023 is de reis “Vlaams Drieluik” geweest. De prachtige steden Antwerpen, Gent en Brugge zijn bezocht .

Reis Schotland : Zondag 9 juni t/m vrijdag  14 juni 2024

Vervoer per luxe touringcar, nachtelijke ferry-vaarten in scheepshutten en verblijf in uitstekende en centraal gelegen middenklasse hotel in Edinburg, vanwaaruit een aantrekkelijk en boeiend excursie-programma.

Dag 1 : zondag 9 juni:

Vertrek is voorzien op zondagmorgen om 10.30u bij de parking van het Cultureel Centrum in Lanaken (parking P2), 1e opstap, en om 11.00u bij de busparking aan de Maasboulevard ter hoogte van de Hoeg Brök, 2e opstap.

Vanuit Maastricht reizen we naar IJmuiden,  waar wij om ca. 15.30u zullen aankomen. Onderweg is er nog een koffiepauze.

Aansluitend om 17.30u vertrek met de ferry van DFDS naar Newcastle, waar we de volgende ochtend omstreeks 09.15u Schotse tijd zullen aankomen. De overtocht duurt ca. 17 uur. Dineren en ontbijten op eigen gelegenheid aan boord van het schip.

Dag 2 : maandag 10 juni:

Na aankomst om 09.15u rijden we door naar Edinburgh, waar we ca. 13.00u aankomen. Check-in bij het Princes Motel One, midden in het centrum van Edinburgh.

                                 Princes Motel One

Na checkin lunch op eigen gelegenheid.

15.00u: Start van het excursie-middagprogramma.

Samen stappen we pal bij ons hotel op de IONIC-hop-on-hop-off-bus. Vanuit dit punt maken we kennis met deze bijzondere stad.

Bij de Lawnmarket stappen we uit voor een gezamenlijke wandeling van een dik uur over de Royal Mile, onder leiding van een stadsgids.

De Royal Mile is een aaneenschakeling van straten die gezamenlijk de hoofdstraat vormen van de “Old Town”. De naam verwijst naar de afstand van de Schotse mijl en naar de beide (voormalige) koninklijke onderkomens aan beide uiteinden, waarvan Holyrood Palace nog steeds een officieel werkpaleis is van de Britse monarch.

                   Royal Mile, waaronder Highstreet

De straten die gezamenlijk de Royal Mile vormen zijn, van west naar oost, Castle Hill, Lawnmarket, High Street en Canongate. High Street kent als zijstraten een groot aantal zogeheten 'closes', vaak smalle stegen, aangelegd in een visgraatpatroon, die hier en daar leiden naar een hofjesachtige omgeving. De mysterieuze Mary King's Close is hiervan wellicht de bekendste. De Royal Mile kent een groot aantal cafés, restaurants en vele typische winkeltjes.

Bij het John Knox House verlaat onze gids de groep en kun je van hieruit je route met de Ionic-bus op eigen gelegenheid vervolgen en bij elke halte desgewenst uitstappen om een even rond te kijken. De route eindigt weer bij halte 1 bij ons hotel. Tijd wellicht voor een rustpauze en een opfrissing. Vanaf dit moment kun jij je eigen avondprogramma verder zelf invullen.                                            Gezellig met anderen naar de pub, heerlijk dineren (een avondje stappen).

Dag 3 : Dinsdag 11 juni:

Na het ontbijt gaan we op weg voor een fantastische kennismaking met het ruige en woeste hart van Schotland. Deze tour neemt ons mee naar adembenemende plekken in de Schotse Hooglanden. Onderweg zien we ook nog kastelen en meren. Allereerst bezoeken we het imposante Stirling kasteel. Het befaamde kasteel waar een behoorlijk aantal Schotse koningen en koninginnen werden gekroond, waaronder de beroemde Mary, Queen of Scots. Het kasteel ligt op het hoogste punt van de berg, uittorende boven de stad.

                              Stirling Castle

                                        Pitlochry

Vervolgens rijden we door naar Pitlochry voor een boeiende kennismaking met het Victoriaanse stadje Pitlochry waar we de vele overgebleven stenen Victoriaanse gebouwen te bewonderen te midden van een mooie omliggende natuur. Hier krijgen we alle tijd om een rond te lopen en ergens op eigen gelegenheid gezellig te lunchen.

Na ons bezoek van dit bijzondere stadje vervolgen wij onze weg via een fraaie natuur-landschappelijke route naar Rothiemurchus, een van de mooiste landschappen van Schotland. Rothiemurchus is een bos en landgoed in Schotland. Het landgoed ligt in het midden van het Cairngorms National Park en is voor wat betreft de bedrijvigheid tegenwoordig bijna volledig aangewezen op het toerisme. Het landgoed wordt al vier eeuwen bewoond door de familie Grant.

Rothiemurchus heeft een 50 km lang netwerk van zorgvuldig onderhouden paden die je door prachtige bossen, rond prachtige meren en naar de voet van uitgestrekte bergen leiden. Rothiemurchus herbergt een schat aan verschillende planten en dieren zoals; Rode eekhoorns, boommarters, edelherten en zeldzame vogels zoals kruisbekken, kuifmezen en auerhoen. Hier gaan we een wandeling van ongeveer 1 uur maken, de zgn. Lochan Mor Walk (3 mijlen).

                                   Lochan Mor

Na het bezoek van Rothiemurchus rijden we door naar Aviemore, een aantrekkelijk plaatsje temidden van de de Schotse Hooglanden. De toeristen komen voor de bergen en de natuur van het Cairngorms National Park.

Hier nemen we een break van een uur om even rond te lopen, een ‘high tea’ te genieten of een Schots-borreluurtje in te lassen. Hierna rijden we door naar Inverness, de volgende overnachtingsplaats. We checken hier in bij het The Royal Highland Hotel.

                          The Royal Highland Hotel

Dag 4: Woensdag 12 juni

Na het ontbijt gaan we op weg naar Loch Ness, even ten zuiden van Inverness, het symbool van Schotse folklore en mythologie.

Bij Clansman Harbour schepen we in voor een Jacobite cruise op het Loch (50 min.)

Onderweg passeren we het beruchte Urquhart Castle, een 13e-eeuws kasteel, gelegen aan Loch Ness nabij Drumnadrochit in de Schotse Hooglanden.Urquhart Castle

                                 Urquhart Castle

Het kasteel is gebouwd door de familie Durward. Vanaf 1308 is Urquhart Castle koninklijk eigendom totdat het in 1479 aan de familie  Grant wordt gegeven.

                                          Loch Ness

Zouden we het monster nu echt te zien krijgen?

Na onze cruise rijden we zuidwaarts naar Fort William. Fort William is een plaats temidden van de Schotse Hooglanden, 160 km ten noorden van Glasgow. Het bevindt zich aan de oevers van Loch Linnhe, in de schaduw van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. De stad heeft zich ontwikkeld rond een reeks grote en kleine, strategische forten. We zullen ter plekke de beroemde Neptune's Staircase bezoeken, een door Thomas Telford ontworpen stelsel van acht sluizen. Over een horizontale afstand van 457 meter wordt een hoogteverschil van 19,5 meter overbrugd. Het complex maakt deel uit van het Caledonisch Kanaal waaraan tussen 1803 en 1822 werd gewerkt. Het complex ligt in de buurt van Banavie. Na dit bezoek zetten we de reis voort naar Glen Coe, een grote vulkaanvallei in de Schotse Hooglanden. De vallei is in de ijstijd door een gletsjer uitgesleten, en heeft een brede U-vorm. De vallei is genoemd naar de erdoorheen stromende rivier de Coe.

Dankzij  de woeste, mysterieuze natuurpracht is GlenCoe-vallei een geliefde billocatie. Zowel verschillende Harry Potter-films als de James Bond-film ‘Skyfall’ zijn hier grotendeels opgenomen.

                              Glen Coe Valley

Bij Loch Leven, aan de noordwestelijke zijde van de vallei, liggen het dorp Glencoe, waar we de lunch op eigen gelegenheid zullen gebruiken.

Na ons bezoek aan Glen Coe reizen we verder naar het meer van Loch Lomond, om precies te zijn naar het dorpje Luss, een klein, maar fraai geconserveerd dorp in de woeste hooglanden van Schotland en liggend aan de westoever van het grote Loch Lomond. Dit bevindt zich in het gelijknamige bergachtige nationale park. We gebruiken hier de tijd om de benen te strekken, een koffiepauze in te lassen en wat tijd te nemen om mooie foto’s te maken.

                           Luss aan Loch Lomond

Na dit bezoek keren we terug in Edinburgh. Terug naar Princes Motel The  One.

Dag 5 : Donderdag 13 juni:

Na ontbijt hotel-check-out. Bagage in depot bij het hotel.

Daarna: Start van het keuze-excursie-programma, waarbij gekozen kan worden uit een van de volgende excursies:

>> de Whisky Experience Tour

>> de Edinburgh Underground Tour

>> de Haunted Vault and Grave Yard Tour

>> Bezoek aan het Holyrood House Paleis

>> Bezoek van Calton Hill

>> Bezoek aan de Gardens of Princess Street

>> Bezoek aan Edinburg Castle

                                  Holyrood House

De deelnemers krijgen de gelegenheid om via een formulier hun keuze bekend te maken.

Om 12.00u. weer terug bij hotel, inladen bagage. Om 12.15u. vertrek naar Newcastle. In de haven schepen we in. Aansluitend vertrek om 17.00u. vertrek met de ferry van DFDS naar IJmuiden.

Dag 6 : Vrijdag 14 juni:

Omstreeks 09.45u (NL-tijd) aankomst in IJmuiden. Vervolgens de terugreis naar Maastricht, waar we om ca. 17.00u zullen aankomen.

Reissom:  € 975,- p.p. op basis van indeling 2-pers.kamers.

Inbegrepen:

  • Vervoer per luxe touringcar gedurende de hele reis, inclusief tolgelden en een 6-daagse verzorging van de chauffeur
  • De ferry-overtochten IJmuiden – New Castle retour, scheepshut inbegrepen.
  • Overnachtingen in uitstekende middenklasse hotels (inclusief elke ochtend een uitgebreid Schots ontbijt) in het Travelodge Central Waterloo Place Hotel en het Royal Highland hotel in Inverness.
  • Volledig excursieprogramma

Niet inbegrepen:

  • Overige maaltijden en drankjes
  • Persoonlijke uitgaven
  • Toeslag 1-pers.scheepshut/hotelkamer op aanvraag
  • Reis-annuleringsverzekering.

Deze reis wordt door ’t Gilde Maastricht georganiseerd in samenwerking met het Reisburo GLOBUS REISPROFESSIONALS in Maastricht.

>> programma wijzigingen mogelijk indien omstandigheden dat vereisen.     

Op grond van wettelijke bepalingen wegens juridische en aansprakelijkheids- aspecten, wordt er samengewerkt met een ANVR-Reisbureau in de regio.


Aanmelden Schotlandreis

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een sterretje (*)
Naam *
Adres *
Postcode en Woonplaats *
Mailadres *
Telefoonnummer *
Aantal personen *
Uw opmerkingen